PA3EKI - CONDOR 3000/26/46/standaard - Basestands & slede's Versie 2.2


De SE-550 is op verschillende manieren te bevestigen.

De meest gebruikte manier om de transceiver te bevestigen is de mobielslede. Er zijn een aantal mobielslede's waarbij er gelet moet worden of de transceiver "hangt" of "staat"!

<- Condor-16/46 Basestand

Om de SE-550 in de 16/46 basestand te gebruiken moet het gat in het plaatwerk worden vergroot omdat de SE-550 er anders niet door gaat. We praten hier over 2 mm in het rond. De interne slede behoeft geen aanpassing.

Met dank aan PD1AEE voor het lenen van de condor 16/46 Basestand.



Er is een speciale base stand voor de Condor 3000/4000 serie.
Deze ziet er nog fraaier uit dan de 16/46 base stand.


Deze, originele SE-550, base stand heeft de mogelijkheid om op een externe accu te werken en deze op te laden.
Tevens is er een voetschakelaar aan te sluiten.
De zwanenhals is aanzienlijk langer dan die van de 16/46 base stand.

Met dank aan PD0SAY voor het lenen en fotograferen van de SE-550 basestand.




De programmeer slede ziet er in eerste instantie hetzelfde uit als een normale mobiel slede. De programmeer slede heeft (achterop) onder de BCN antenne aansluiting een 9 pins V24 serieel aansluiting.

programmeerslee Links zie je de achterzijde van de programmeer slede
Rechts van de BNC aansluiting de 8 pins connector waar je een doorverbinding moet maken om de SE-550 in de cloning-mode (programmeer mode) te zetten.

Onder de BNC aansluiting de V24 serieel connector.
Aansluit strip
Wees voorzichtig met het aansluiten van de 12 Volt.
Deze slede is erg gevoelig voor het verkeerd aansluiten en niet beveiligd d.m.v. een diode.


De mobiel slede wordt het meeste gebruikt om een condor3000 (condor16, condor46 & condor standaard) in te plaatsen. Deze mobielslee is voorzien van een 12 Volt aansluiting en twee ronde bajonet connectoren. De microfoon heeft een 5DIN (180 graden) aansluiting en de speaker heeft een 5DIN (260 graden) connector.
De 12 volt pennen kun je door middel van AMP connectors aansluiten, er is een speciale connector voor in de handel maar deze is moeilijk verkrijgbaar en ook prijzig. Het voordeel is dat als je deze gebruikt er al een zekering houder in het voedings snoer is opgenomen.

De achterplaat kun je losschroeven (4 schroeven aan de zijkanten) en in de gewenste stand plaatsen. Op deze manier kan de condor "staand"of "hangend" worden gebruikt. Dit kan ook bij de programmeer slede.

slee origineel
slee gemodificeerd
aansluitingen op de 5 DIN
APRS/PACKET/SSTV of ander digitale mode.
Op de microfoonplug wordt pin 5 niet gebruikt. Je kan een verbinding maken tussen pin 5 en de speaker aansluiting (hete kant). Nu heb je nog maar 1 connector nodig om van de slee naar bijvoorbeeld een PC of TNC te gaan. Verwijder het plastic plaatje aan de binnenzijde van de achterplaat. Leg een draad van pin 5 naar de speakeraansluiting en klaar ben je. Heb je geen 5DIN bajonet plug dan kun je altijd de aansluittrip op de achterzijde van de slee gebruiken. De aansluitingen van de aansluitstrip zijn gelijk aan de strip die op de programmeer slede zit.

Extern HOOG/LAAG vermogen schakelen.
Als je print van de slee kijkt zie je een open brug met de letter B. Als je deze kortsluit zal de condor op laag vermogen uitzenden. Je kan hier simpelweg een schakelaar aan zetten en zo dan extern schakelen tussen hoog en laag vermogen. Bij de Condor 16/46 is dat niet nodig omdat je dit via de speakertoets (tijdens zenden) kan schakelen. Bij de Condor-3000 is het echter wel weer makkelijk. De Condor3000 schakelt naar ongeveer de helft van het vermogen (meestal 4 watt). Als je een Condor 16/46 via de speakertoets of laag vermogen zet (meestal 1 watt) en dan ook nog brug B kortsluit heb je nog lager vermogen (meestal 150 milliwatt).

DB15 Connector schema Aan de achterzijde van een condor (condor16, condor46 & condor3000) zit een D15 connector. Je kan de condors allemaal direct op deze DB15 connector aansluiten. Hier een schema hoe je de DB15 connector kan gebruiken (met dank aan het museum Jan Korver).

Klik HIER voor een ombouw beschrijving (PDF) van het Museum Jan Korver.

Terug naar de hoofdpagina.