Gateway Rotterdam via PA3EKI
De Gateway Rotterdam zijn een initiatief van PA3EKI
in samenwerking met de repeater commissie van PI2RTD
www.echolink.org INFO               PA3EKI-R   Node #1211
Amateurstation PA3EKI experimenteerd met EchoLink op de 2 meter.
EchoLink is gekoppeld aan de PC en de transceiver van PA3EKI.
De transceiver van PA3EKI staat afgestemd op 145.6125 Mhz = PI3RTD.
Amateurs kunnen via EchoLink en de transceiver van PA3EKI werken.
Amateurs die gebruik maken van PI3RTD (Ctcss 88,5 Hz) kunnen EchoLink
gebruiken als deze actief is. De EchoLink transceiver heeft 5TVO nummer 27662
zodat je met 5TVO kan controleren of EchoLink actief is.


EchoLink Commando's

EchoLink op het 2 mtr. relay PI3RTD is te besturen door middel van DTMF tonen.
DTMF besturing staat aan zolang er geen misbruik van gemaakt wordt.
Een eenmaal gemaakte echolink verbinding kan via PI3RTD niet verbroken worden met de # toon.
Dit i.v.m. misbruik waarbij anderen een echolink verbinding verbreken zonder dat de gebruiker van
echolink dit zelf wil. Het tegen station moet de verbinding dus verbreken!

Voor de besturingscodes kun je terecht op www.echolink.org
Klik op deze link om te zien wie er nu aktief is!

Je kan tevens zelf controleren of de transceiver aanstaat door 5TVO code 27662. Quiteert de transceiver met 5TVO 27662 dan is EchoLink aktief.
Door het sturen van het DTMF command ' # # # ' aktiveer je het EchoLink programma als deze "uit" staat. De software zal reageren met "EchoLink Enabled".

Het command ' 0 ' geeft een status van EchoLink, en wie er eventueel verbonden zijn.

Handige EchoLink pagina's (Engelstalig)

Sign up for PayPal and start accepting credit card payments instantly.
Hier een klein overzicht van het EchoLink Gateway station van PA3EKI

De link opstelling EchoLink is een systeem dat is voortgekomen uit het oude Ilink programma. Dit programma kent twee soorten gebruikers namelijk de Single-User of the Sysop gebruiker. Als Single-User heb je alleen die opties die je als PC gebruiker zonder radiolink nodig hebt. De Sysop gebruikt een radio link en heeft daarvoor de extra opties van het EchoLink programma tot zijn beschikking.

Ook EchoLink heeft een vertragingen in het systeem die tot wel 5 seconden kan oplopen. Deze 5 seconden zijn belangrijk voor de gebruikers omdat amateur graag de onmiddelijk de microfoon pakken als het tegenstation is gestopt met zenden. Bij gebruik van EchoLink is het dus gewenst om bewust een ruimte van enkele seconden te laten tussen de overgangen.

zelfbouw interface De EchoLink Gateway draait op de PC in de shack. Een Pentium 400 Mhz PC met 128 Mb RAM geheugen. Deze is via een zelfgebouwde interface gekoppeld met een Condor3000. Het Echolink systeem is door middel van DTMF tonen door de radio gebruikers te bedienen. Zo kan men via de radio een station "kiezen" waar men verbinding mee wil maken. Het is dus mogelijk om een repeater in Duitsland te kiezen en daar een CQ oproep te plaatsen. Om de stations te kiezen moet men het node nummer (zeg maar stations nummer) met DTMF tonen aansturen.

Door middel van een simpele interface is de PC gekoppelt aan de tranceiver. Deze is zelf simpel te bouwen (hé, zelfs ik kon het). Hieronder de afzonderlijke schema's voor verschillend functies. Schema met de MAX232 is de oude situatie.

Situatie sinds 24-11-2005
Voorheen werd de interface pas vanuit de Condor 3000 aangestuurt als er een draaggolf werd gehoord. Nu wordt de interface vanuit de Condor 3000 aangestuurt als deze de subtoon van de repeater hoort (Ctcss). Dit heeft een groot aantal voordelen. Zo zal de repeater niet gaan staan schakelen met een andere repeater (via echolink) het z.g. "thumpen". Dit omdat de "andere" repeater niet wordt aangestuurt als PI3RTD geen subtoon uitzendt. Tevens blijft PI3RTD nog even in de lucht nadat de subtoon is uitgeschakeld. Zo blijft de repeater in de lucht terwijl een station via echolink al retour kan komen. Ook kan een station via echolink gaan zenden als PI3RTD in de lucht staat maar deze geen station hoort. Hierdoor wordt het gebruik van de repeater via echolink nog prettiger.
Met dank aan:
Nico - PA0NHC voor de aanpassing in de repeater en
Wil   - PA0WBS voor het uitzoeken van de aanpassing in de Condor 3000.

TECHNISCH
Vanaf het optionboard in de Condor 3000 komt een 5 volt signaal als er de subtoon van PI3RTD wordt gehoord. Dit 5 volt signaal stuurt de CTS in de compoort van de PC aan. Deze is bij de Condor 3000 makkelijk naar buiten te brengen op de reserve aansluiting van de condor slee, deze wordt namelijk niet gebruikt.

Situatie sinds januari 2008
Wegens herhaaldelijk misbruik van en wangedrag op de repeater PI3RTD is deze een tijdje uit de lucht geweest. De repeater is nu beperkte tijd bruikbaar.
Echoloink zal alleen gecontroleert aanwezig zijn. Bij gedrag dat niet acceptabel bevonden wordt door de beheerder van Echolink zal de beheerder direct zonder aankondiging ingrijpen.
Klik op de plaatjes voor een detail opname!
Interface voor Echolink en eQSO       Interface voor Echolink en eQSO


Lid van het Holland HyperBanner Netwerk